maandag 13 november 2023

Blikken & blozen

Goed nieuws! U mag alle afspraken van 8 december terug afzeggen, want u heeft nu wel degelijk iets zinvols te doen die avond. Het heeft weliswaar een beetje voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk komt elke aap vroeg of laat toch een keer uit de mouw, en dat doorgaans zonder te verpinken. Dus, met gepaste trots nodigen we u uit op 8 december af te zakken naar het huis van Harrie en Eline, om u volledig te laten onderdompelen in de wondere wereld van Joke van Leeuwen, Lien Vanbossele, Karlijn Sonderen Smit en Annemarie Brijder, en dit onder het veelzeggende thema “Blikken & blozen”. Udo Meiresonne stelt het geheel samen, zet de avond in gang en leest u uw rechten voor.

Op vrijdag 8 december 2023 – voorstelling om 20u30 (u bent welkom vanaf 20u00) 

Bij Harie en Eline – Boerderijstraat 109, 9000 Gent

Inkom €8,- / Uitpas kansentarief €1,-

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comdonderdag 7 september 2023

Vrijdag visdag

OK, OK, wat we nu weer voor ongeregeld bij elkaar hebben gezet, het is misschien wat buiten ons aller comfortzone, maar aan de andere kant: het is verdorie maar één keer vrijdag de dertiende. En we hebben er toch maar mooi een allitererend thema bij verzonnen, dus wat kan er fout gaan? In theorie? Inderdaad: alles. Met andere woorden: dit mag u niet missen! Vrijdag Visdag!


Met Pierrette COffrée, Tim Foncke, René Van Densen, Udo Meiresonne en Gerard Herman

Samenstelling en presentatie: Anna Vercammen

Vrijdag 13 oktober 2023 - voorstelling om 20u00 (deuren open om 19u30) 
in theater Tinnenpot – Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Inkom €8,-
Uitpas kansentarief €1,-

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comzondag 14 mei 2023

De evolutie verzint ook maar wat

Laat ons om te beginnen een kat een kat noemen. En een giraf een giraf. En laten we ons vervolgens afvragen wat er verder nog te vertellen valt. Veel, zegt u. Inderdaad, heel veel zelfs. En alles is voortdurend in beweging, ook dat is een waarheid als een os. Maar er is geen plan. Snapt u? Geen plan en geen toeval. 

De evolutie verzint ook maar wat. En als de evolutie het niet doet, dan vragen we het wel aan een handvol schrijvers. Daar voegen we nog een muzikant aan toe, en Jeroen Boone laten we voor de gelegenheid de rol van god spelen. Hoog tijd voor een nieuwe Voorleesbühne!

Met Joop-Maris Vollering, Liesbeth Mende, Eva Herman en Accordeoneel.

Samenstelling en presentatie: Jeroen Boone

Bij Eline en Harrie - Boerderijstraat 109, 9000 Gent

Zaterdag 17 juni - voorstelling om 20u30 (deuren open om 20u00)

Inkom €8,-

Uitpas kansentarief €1,-

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comdinsdag 10 januari 2023

IJsjes als ontbijt

Op vrijdag 17 februari zijn we al voor de vijfde maal te gast op de Vitrines D’Amour van Gent Linkeroever. Ditmaal duiken wij op in Het Restaurant Parnassus aan de Oude Houtlei 122 (in de Parnassuskerk), alwaar we u avondvullend IJsjes als ontbijt zullen serveren.

Met schrijvers/voorlezers Joke Van Caesbroeck, Johan Petit, Sarah De Grauwe en Bernhard Christiansen, en met muzikale tussenkomsten van Derek.

Samenstelling en presentatie: Bernhard Christiansen


Voorstelling om 20u30 (deuren open om 20u00)

Inkom €8,-

Uitpas kansentarief €1,-


Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comdinsdag 8 november 2022

De oester slaat alarm

Op vrijdag 9 december strijkt de Voorleesbühne neer in de zaal van Bij' De Vieze Gasten. Aldaar zullen alweer vier schrijvers/voorlezers en een muzikant zowel u als elkaar verrassen met wat zij te vertellen hebben rond een fascinerend thema, met name De Oester Slaat Alarm!

Hoe, waar en waarom die arme oester alarm slaat, dat wordt u ditmaal uit de doeken gedaan door Joubert Pignon, Hanna Desmet, Johan Sebastian Stuer en Udo Meiresonne. Deze vaklui zullen op gezette tijden onderbroken worden door de muzikale tussenkomsten van Peter Dekeyser. Het geheel wordt aan elkaar gebreid en gepraat door Steffie Van Cauter. 

U kan zich verwachten aan een vijfsterrenmenu met niets dan hapklare porties licht gezouten, doch prima verteerbare onzin. Een avond om niet te missen. Mis hem dus niet!

Bij' De Vieze Gasten - Haspelstraat 31, 9000 Gent

Aanvang: 20u30

Standaardtarief    8,-

Reductietarief    vervangingsinkomen, oKo-leden, -26 of 65+    €6,-    

UITPAS kansentarief    €2,-

Reservaties: https://www.deviezegasten.org/nl/programmatie/de-oester-slaat-alarm-/543/2022-12-09donderdag 1 september 2022

Zwaartekracht is een overschat fenomeen

Het weer weet het zelf nog niet, maar ‘t is weer voorbij die mooie zomer. Dus nu op naar een nog mooier najaar! U heeft van ons in 2022 nog twee voorstellingen tegoed: een in oktober en een in december (waarover later meer).

Op 7 oktober gaan we ons met een klein maar fijn publiekje gezellig nestelen in de living van Kris en Steffie, alwaar we ons zullen laten onderdompelen in het thema “Zwaartekracht is een overschat fenomeen”.

Schrijvers en voorlezers van dienst zijn: Anna Vercammen, Vanessa Vanhooren en David Troch. De muzikale act is Tè Hin Name.

Regie & presentatie: Udo Meiresonne

Opgelet: er zijn deze keer uitzonderlijk slechts dertig plaatsen beschikbaar.

Voorstelling om 20u30

Deuren open om 20u00


Inkom €6,-

Uitpas kansentarief €1,-


Land Van Waaslaan 135 - 9040 Gent

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comwoensdag 8 juni 2022

Eva Herman

Als het ondanks alles goed afloopt op 10 juni, dan is dat zonder twijfel dankzij Eva Herman. Zij is het namelijk die in haar eentje de schrijvers/voorlezers en de muzikant aan een aanvaardbaar tempo zal laten opdraven en kunstjes uitvoeren in Mijn hart is een blauw hondje.

Aangezien Eva tegenwoordig off the grid - dus zonder sociale media of andere online aanwezigheid  - door het leven gaat, is het een beetje lastig om dingen over haar van het web te plukken achter haar rug om. Daarom zochten (en vonden!) we in onze oude doos een representatieve foto, van Eva Herman in het gezelschap van een gezelschapsdier. En zie eens wat daar naast haar staat te kwispelstaarten: een Sint-Bernardus met de blues. 

Mijn hart is een blauw hondje

Theater Tinnenpot

10 juni 2022 - voorstelling om 20u00 (deuren om 19u30)

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com

Er zijn nog plaatsen beschikbaar!zondag 5 juni 2022

Bas Tillie

U zou Bas Tillie kunnen kennen van Tin Soldier in the Underwoods. Of van Umlaut. Of misschien doet zijn naam een belletje rinkelen omdat hij ooit eventjes wereldberoemd werd nadat zijn huis gestolen werd. 

Kom genieten van de wonderbaarlijke en avontuurlijke muzikale avonturen van Bas Tillie, op 10 juni in Theater Tinnenpot. Mijn hart is een blauw hondje

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Ook Bas vroegen we om een foto met een blauw hondje. Vermoedelijk heeft hij de vraag niet helemaal goed begrepen.

zondag 29 mei 2022

Sylvia Hubers

Sylvia Hubers verstaat de kunst om in 375 woorden net zo veel te vertellen als waar een normaal schrijver een roman van 375 pagina’s voor nodig heeft. Volgens dagblad Trouw eindigen Sylvia’s korte stukjes bovendien vaak in een laatste zin. Waar je even over na gaat denken.

Sylvia Hubers komt meerdere malen kortstondig aan het woord in Mijn hart is een blauw hondje, net als alle andere deelnemers trouwens. Op 10 juni, in Theater Tinnenpot. Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Bij gebrek aan blauw hondje poseerde Sylvia Hubers speciaal voor u met een rood stoeltje. Tegen een gele achtergrond.dinsdag 24 mei 2022

Lien Vanbossele

Lien Vanbossele schrijft en vertelt uit het leven gegrepen situaties en persoonlijke inzichten, doorspekt met ludieke commentaren en niet zelden eindigend in licht bevreemdende conclusies. Het leven zoals het is, als je het door de bril van Lien Vanbossele bekijkt.

Lien is trouwens een van de drijvende krachten achter de Gentse Voorleesbühne, dat mag ook wel eens gezegd worden. 

Laat u door Lien onderdompelen op 10 juni, in Theater Tinnenpot. Mijn hart is een blauw hondje. Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Ook van Lien Vanbossele wilden we een foto met een blauw hondje erbij. Het dichtst in de buurt kwam dit beeld van onze wildlife camera.donderdag 19 mei 2022

Frank D'hanis

Frank D'hanis schrijft en filosofeert. Hij doet dat bovendien zonder filter, want hij is naar eigen zeggen filterloos. Wat u zich daarbij moet voorstellen? Ha, dat gaan we nu eens niet aan uw neus hangen, zie. Kom het liever gewoon zelf ontdekken.

Frank D'hanis doet mee aan Mijn hart is een blauw hondje. Op 10 juni. In Theater Tinnenpot. In Gent. Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

We wilden nog een foto hebben van Frank D’hanis in het gezelschap van een blauw hondje, maar we hopen dat een gele koffiekop ook goed is.maandag 16 mei 2022

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Meer bepaald schrijft en maakt ze hoofdzakelijk poëzie en performances. En hoewel ze dat zelf hardnekkig fratsen blijft noemen, betrapten we onszelf erop dat we ertoe neigden beide disciplines met een hoofdletter P te schrijven. Maar we hebben ons herpakt. Fratsen zijn veel sympathieker.

Op 10 juni staat Maud Vanhauwaert in Mijn hart is een blauw hondje. In Theater Tinnenpot, in Gent. Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Een foto van Maud Vanhauwaert in het gezelschap van een blauw hondje hebben we niet gevonden. U zal het moeten stellen met een geel koffertje.vrijdag 6 mei 2022

Mijn hart is een blauw hondje

En zie … plots staan de lijnen weer open voor reservaties.

Op vrijdag 10 juni zullen vier schrijvers/voorlezers en een muzikant zowel u als elkaar verrassen met wat zij te vertellen hebben rond het opgelegde thema.

De onvermijdelijke nonsens in Mijn hart is een blauw hondje wordt geserveerd door Maud VanhauwaertSylvia HubersLien Vanbossele en Frank D'hanis, en hier en daar flink aangevuld met een subtiele streep muziek van Bas Tillie.

Regie & presentatie: Eva Herman

Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21 , 9000 Gent

Voorstelling om 20u00

Deuren open om 19u30

Inkom €6,-

Uitpas kansentarief €1,-

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.comLet op: uw reservatie is pas een reservatie nadat u uw duiten op onze rekening heeft gezet.

woensdag 12 januari 2022

Een doodlopend straatje zonder einde - NIEUWE DATUM

Op vrijdag 11 februari gaat de Gentse Voorleesbühne u dan eindelijk uit de doeken doen waar dit alles toe leidt: Een doodlopend straatje zonder einde. Deskundige doch ongerijmde uitleg krijgt u van Mark Jeanty, Hannah Zaouad, Gert-Jan Termote en Eva Herman. Met Jeroen Boone op noten en zang.

Hiermee zijn we alweer voor de vierde maal te gast op Vitrines D’Amour, dat wilden we ook even kwijt. Check ook dat evenement!

Niet alleen de datum, maar ook de locatie is nieuw. We verwelkomen u graag in groenterestaurant Madonna, en – primeur! - in samenwerking met Madonna bieden wij u de mogelijkheid om voor de voorstelling samen met de artiesten te eten.

Reserveren is meer dan aangeraden.

Voorstelling om 20u30 (deuren open om 20u00) - Diner + voorstelling om 18u45

Inkom €6,- / Uitpas kansentarief €1,- / Diner + voorstelling €40,- (vermelden bij reservatie)

Info & reservaties: voorleesbuhne.gent@gmail.com

woensdag 1 december 2021

Een uitgesteld straatje zonder einde

We zagen het zo voor ons: een propvolle woonkamer met een vleugelpiano en een fijn publiek dat lacht en snikt en snottert, op een koude winteravond ergens in Gent. Het mocht echter niet zijn. Alsof een geheimzinnig virus ermee gemoeid is. 

Geen “Doodlopend straatje zonder einde” dus, op 17 december. Maar daarom niet getreurd, en al helemaal niet bij de pakken zitten blijvend: binnenkort komen we met een nieuwe datum. Voor dezelfde voorstelling, met hetzelfde thema, en als het even kan ook met dezelfde deelnemers. We mikken op midden februari. 

We houden u op de hoogte.vrijdag 19 november 2021

Een doodlopend straatje zonder einde

Op vrijdag 17 december gaan we u dan eindelijk uit de doeken kunnen doen waar dit alles toe leidt: Een doodlopend straatje zonder einde. Deskundige doch ongerijmde uitleg krijgt u van Mark Jeanty, Hannah Zaouad, Gert-Jan Termote en Eva Herman. Met Jeroen Boone op noten en zang.

We zijn te gast bij Kris en Steffie. In een woonkamer, zoals in het prille begin van ons bestaan. Het aantal plekjes zal beperkt zijn tot 30. En vol is vol.

Op de tegen dan geldende coronamaatregelen gaan we nog niet vooruitlopen, maar de deal is dat we het leuk houden en ze gewoon respecteren. 

Reservaties: per e-mail naar voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Ook deze keer vragen we om op voorhand te betalen, op rekeningnummer BE34103062722490. Uw reservatie wordt definitief bevestigd zodra u uw duit in ons zakje doet.

Prijs: €6,- / kansentarief UiTPAS: €1,-dinsdag 29 juni 2021

Kimme Tigra

De omstandigheden dwingen ons tot een kleine aanpassing in het programma van Als een paal onder water. Met spijt in het hart haalden we net Dounia Mahammed van de affiche. En met onverholen trots zetten we Kimme Tigra erop.

Kimme wie? Kimme Tigra!

https://www.instagram.com/kimmetigramaandag 7 juni 2021

Als een paal onder water

En hup, plots zit er weer een Voorleesbühne in de pijplijn! Op 23 juli, om precies te zijn.

En wat voor één! Het wordt zowaar een onuitgegeven uitgave. Want Anna Vercammen doet mee, en Dounia Mahammed, en K.RJ Tochthond, en Lien Vanbossele, ja zelfs Iwein De Speelman zal erbij zijn. Samen zullen zij u overladen met feiten, verzinsels, theorieën, axioma’s en stellingen, waarvan het overgrote deel uiteraard weer klinkklare nonsens zal blijken. Dat staat alvast al vast. Als een paal onder water.

Nog een primeur is dat voor het eerst de voorstelling buiten zal doorgaan. Op een locatie om duimen en tenen bij af te likken. Al weer! En over weer gesproken: de zon zal schijnen, ge gaat dat zien. Dus komt dat zien! Komt dat zien!

Om te reserveren, stuur een e-mail naar ons e-mailadres: voorleesbuhne.gent@gmail.com.

Omwille van een vervelende ziekte vragen we om op voorhand te betalen, op rekeningnummer BE34103062722490. Uw reservatie is pas helemaal compleet zodra uw centen ons centen geworden zijn.

Om dezelfde vervelende-ziekte-reden is het aantal plaatsen beperkt tot 50, en zal u volgens de dan geldende reglementering geheel ontsmet in bubbels ingedeelde plekjes toegewezen krijgen. Dat wordt lachen!

Vrijdag 23 juli 2021 om 20u30

Ciné Mangiare - Groendreef 51 - 9000 Gent (ingang via Treck Hostel)

Prijs: €6,- / kansentarief UiTPAS: €1,-zondag 22 maart 2020

Hoe de toekomst verdween ...

Zes weken geleden – toen we nog naïef en onwetend waren – verzonnen we het lichtjes visionaire thema voor onze volgende voorstelling, “HOE DE TOEKOMST VERDWEEN DOOR DE AFVOER”. Die voorstelling stond – en staat trouwens nog altijd – gepland tijdens Het BOMfestival X, in mei in Gent.

Ondertussen zijn we niet meer naïef en onwetend. Alles zit nu op slot, en wij durven niet te voorspellen voor hoelang. Om ons bezig te houden, hebben we gisteren dan toch maar een affiche-ontwerp gemaakt. Van een affiche die misschien nooit naar de drukker zal gaan. Maar we lanceren ze lekker toch, zij het voorlopig alleen digitaal.

En stel dat we op 21 mei nog niet mogen samenscholen, dan denken we er nu al over om onze voorstelling toch te laten doorgaan! We weten nog niet precies hoe en wanneer, maar het idee is: als de mensen niet tot ons komen, dan komen wij tot de mensen. Wellicht virtueel of digitaal, want we willen ons ook wel strikt aan de nieuwe leefregels houden. Maar er is dus iets aan het borrelen.

Blijf ons volgen, van op veilige afstand. Zorg goed voor elkaar, en zorg goed voor uzelf.


vrijdag 28 februari 2020

We gaan op buitenlandse missie!

Op vraag van de Utrechtse vrienden van De Vorlesebühne gaan Eva Herman en Udo Meiresonne van de Gentse Voorleesbühne, samen met Anna Vercammen, Bernhard Christiansen en Bertine Klappe drie dagen lang de Nederlandse bevolking haarfijn uitleggen waarvoor ze hun favoriete huisdier vooral niet mogen gebruiken.

Vorlesebuhne: Je moet ook niet met de hond kussen